אפונה היא אחד מגידולי שדה המבויתים הראשונים. בחפירות ארכיאולוגיות מהתקופות העתיקות נמצאות עדויות לכך שאנשים אכלו אפונה. מקורה של האפונה במזרח התיכון, אך היא מזמן כבשה את כל העולם. את האפונה אוכלים כולם ובכל מקום
בהודו העתיקה ובסין העתיקה אפונה היתה מאד נפוצה ואף נחשבה לסימן לשפע ועשירות. האפונה התפשטה כמאכל חשוב כמעט בכל הארצות, בימי הביניים האפונה היתה המזון העיקרי אצל כל עמי אירופה, הים התיכון וצפון אפריקה. האפונה הגיעה לאמריקה מאירופה והפכה למזון הנפוץ ביותר גם שם.
בסקר שנעשה בשנת 2005 בבריטניה אפונה דורגה במקום השביעי ברשימת המזונות האהובים ביותר. דרך אגב, אנגלים מאמינים שלראות אפונה בחלום זה סימן בטוח לכך שלחולם צפויים שפע והצלחה.
האפונה מתעכלת בקלות ומספקת לגוף הרבה מזינים חיוניים. היא מכילה סיבים תזונתיים, חלבון, פחמימות, רטינול (ויטמין A), בטא-קרוטן (פרו-ויטמין A), ויטמיני C, 1B, B2, 3B, B5, B6, 9B, סידן, זרחן, מגנזיום, ברזל, אשלגן, אבץ, מנגן, קובלט, כלור, גופרית, סלניום, פטור, ברום, בורון, וונדיום, סיליציום ומינרלי קורנט אחרים.
האפונה הינה דלת שומן ודלת קלוריות. כמות החלבון באפונה כמעט זהה לזה שבבשר בקר, אך החלבון של האפונה הרבה יותר קל לעיכול. אפונה מכילה חומצות אמינו חשובות במיוחד – ליזין, טריפטופן, מטיונין, ציסטין כמו גם חומצות אמינו חשובות אחרות.
יתרון נוסף של אפונה נעוץ בכך שלאחר הבישול היא כמעט ולא מאבדת מהערך התזונתי שלה.
היפוקרטס, אבי הרפואה, גילה את החשיבות של האפונה בטיפול מחלות. הוא השתמש באפונה לטיפול בחוסר דם וכן בעיות לב, כלי דם ובלוטת התריס
אפונה מומלצת לאכילה במיוחד לאנשים שסובלים מאוסטאופורוזיס, לאנשים עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, לאנשים שצריכים תזונה עשירה בחלבון. היא מאזנת את חילוף החומרים של הגוף, מחזקת את דפנות כלי הדם, מיטיבה עם העור ומאיטה את תהליך ההזדקנות של העור, מפחיתה את הסיכון למחלות קשות כמו לחץ דם גבוה, אוטם שריר הלב ומחלות אונקולוגיות.
אפונה מהווה מרכיב חובה בדיאטת מחלות לב וכלי דם או דיאטה אנטי-דלקתית. היא חשובה במיוחד בתזונה של אנשים שמנהלים אורח חיים פעיל, עובדים בעבודה פיזית או עוסקים בספורט. אפונה מספקת אנרגיה, משפרת יכולות פיזיות, משפרת כושר עבודה, משפרת את פעילות מערכת העצבים והזיכרון.
אפונה גם משפרת את פעילות מעכת העיכול ומונעת צרבת
והנה מתכון להכנת אפונה לארוחה מפנקת קל להכנה:
קינואה עם אפונה טרייה ובצל
- 2-3 מנות
- בצלים סגולים בינונים, קלופים וחתוכים לרבעים5
- שמן זית
- 4 גבעולי טימין, שטופים, עלעלים בלבד
- מלח
- פלפל שחור גרוס גס
- 1 כוס קינואה
- 250 אפונת גינה טרייה, שטופה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- מניחים בצלים חתוכים בתבנית, מזלפים שמן זית, מפזרים עלעלי טימין, בוזקים מלח ופלפלשחור גרוס ומערבבים. מכניסים לתנור ואופים במשך חצי שעה. מוציאים, מערבבים וממשיכים לאפות 20 דקות נוספות.
- מחממים כף שמן זית בסיר קטן-בינוני על אש גבוהה ומוסיפים קינואה. מערבבים במשך חצי דקה, עד שכל הגרגרים מצופים בשמן זית, מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומוסיפים 2 כוסות מים רותחים. מערבבים, מנמיכים את האש ומכסים את הסיר. מבשלים במשך 15-20 דקות או עד שכל המים מתאדים. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 10-20 דקות נוספות. מרימים את מכסה הסיר מבלי לטפטף מים בחזרה אל הסיר (עשו זאת ליד הכיור) ומפרידים גרגרים בעזרת מזלג.
- בינתיים מחממים כף שמן זית במחבת ומטגנים-מערבבים אפונה במשך 20 דקות או עד להתרככות מספקת. מתבלים במלח ובפלפל. מניחים בצד.
- כשהקינואה מוכנה, מוסיפים בצלים סגולים צרובים (ללא גבעולי טימין) ואפונה מוקפצת.מערבבים, טועמים ומתבלים במלח ובפלפל לפי הצורך. מגישים חם אפשר להוסיף שקדים ,קצח או סלרי.